Vlindertuin in de Wintertuin van de Antwerpse Zoo

De Wintertuin van de Antwerpse Zoo krijgt vanaf vandaag meer kleur. De Zoo heeft immers in het monumentale serregebouw uit 1897 een grote populatie tropische vlinders ondergebracht, afkomstig uit Costa Rica.
Ook de azuurvlinder is te zien in de vlindertuin (foto archief).

De Zoo helpt op die manier naar eigen zeggen ook bij het in stand houden van het Costa Ricaanse regenwoud. Vlinderboeren zouden namelijk een pak milieuvriendelijker te werk gaan dan landbouwers, aangezien pesticiden dodelijk zijn voor vlinders.

De Wintertuin heeft er speciaal voor de vlinders ook een aantal nieuwe plantensoorten bijgekregen. Het gaat vooral om waardplanten - planten die gastheer zijn voor bepaalde dieren - zoals passiebloemen, die de ideale locatie vormen voor vlindereitjes omdat de rupsen er onmiddellijk bij de voedselbron zitten. De hoge luchtvochtigheid en tropische temperaturen in de Wintertuin zouden bovendien uitstekend geschikt zijn voor de vlinders.

Vlinders leven slechts enkele weken tot enkele maanden. In de Zoo arriveren ze vanuit Costa Rica in hun popfase, in beschermende doosjes. Ze worden na aankomst in vlinderkasten gehangen tot ze ontpoppen. In de Wintertuin kunnen ze zich dan de rest van hun korte leven te goed doen aan de nectar van de vele bloemen. Er zijn ook voedselplatformpjes geplaatst waar het publiek hen in groten getale kan bewonderen.

De vlindersoorten die in de Wintertuin te zien zullen zijn, zijn onder meer de azuurvlinder, monarchvlinder, glasvleugelvlinder en chocoladevlinder. Verschillende ervan zijn bedreigde diersoorten.