WHO verklaart Zuidoost-Azië vrij van polio

Een onafhankelijke commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vandaag de regio Zuidoost-Azië poliovrij verklaard. Daarmee leeft nu 80 procent van de wereldbevolking in een poliovrij gebied.
De WHO hield in New Delhi een kleine ceremonie.

"Een belangrijke veldslag is gewonnen, maar de oorlog is nog niet voorbij", zegt Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven en Belgisch griepcommissaris, aan Belga.

Zuidoost-Azië is de vierde van de zes WHO-regio's in de wereld die poliovrij wordt verklaard. "Met landen als Indonesië en India spreken we over een zeer groot gebied met een grote populatie", zegt Van Ranst.

"In feite wordt hiermee een heel subcontinent poliovrij verklaard. Dat is een enorme stap voorwaarts. Maar het blijft een precaire situatie, als je weet dat polio nog voorkomt in naburige landen in de regio als Pakistan en Afghanistan. In Afghanistan schieten de talibanstrijders nog op vaccinatoren. Dat doen ze onder meer omdat Amerikaanse militairen zich destijds als vaccinatoren hebben uitgegeven om Osama bin Laden op te sporen."

Het feit dat de regio poliovrij is, betekent dat vandaag 80 procent van de wereldbevolking in een poliovrije regio woont.

Naast Pakistan en Afghanistan noemt de Wereldgezondheidsorganisatie ook Nigeria als land waar polio nog veel voorkomt. "En ook in oorlogsgebieden als Syrië en Somalië worden nieuwe ernstige uitbraken gesignaleerd", vult Van Ranst aan. "Hoe belangrijk de nieuwe poliovrij-verklaring voor Zuidoost-Azië ook mag zijn, waakzaamheid in verband met deze besmettelijke ziekte blijft geboden."

De regio Zuidoost-Azië van de WHO omvat elf landen: Bangladesh, Bhutan, Noord-Korea, India, Indonesië, de Malediven, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Oost-Timor. In de regio woont een kwart van de wereldbevolking.

Meer nieuws