Wilders gebruikt quiz om geschikte partijleden te vinden

De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) heeft een wel zeer bijzondere methode bedacht om de juiste kandidaten te selecteren voor de provinciale staten. Met een kennisquiz wil de PVV het kaf van het koren scheiden. Wie onvoldoende scoort op vragen als "hoe heet de oudste dochter van Willem-Alexander", krijgt geen plaats op de kieslijst. Dat schrijft de Nederlandse Volkskrant.

De PVV kreeg de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen na de zeer omstreden "minder"-speech van Wilders over Marokkanen in Nederland. In de meest recente peilingen verliest de partij al zetels.

In maart 2015 zijn er verkiezingen voor de provinciale staten. Die hebben ook nationaal belang omdat de provinciale staten nadien de leden van de Eerste Kamer (de senaat) kiezen. De PVV heeft het hierbij moeilijker, omdat ze geen eigen vormingsinstituut heeft. Daarom opteert Wilders voor een quiz met meerkeuzevragen, waarna kandidaten een score krijgen van 0 tot 10. Dat blijkt uit interne documenten van de partij, die de Volkskrant kon inkijken.

Een ongewoon selectiemiddel, zegt Gerrit Voerman, hoogleraar aan het Nederlandse Documentatiecentrum Politieke Partijen. "Het komt mij onwaarschijnlijk voor dat dit bij andere partijen ook gebeurt, al kan ik het niet geheel uitsluiten."

De Volkskrant verwijst naar zo'n selectieavond eind september, voor de PVV in Noord-Holland. Circa 15 politici in spe kregen er te horen dat ze geen strafblad mogen hebben en dat loyaliteit een kernbegrip is. De PVV heeft immers af te rekenen met heel wat politiek personeel dat de partij verlaat, wat sinds de omstreden speech nog toegenomen is.