Zoektocht naar vermiste vlucht MH370 opnieuw uitgesteld

De zoektocht naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines is opnieuw uitgesteld. De zichtbaarheid in het zuiden van de Indische Oceaan is door het slechte weer zo goed als nul. Elf vliegtuigen die naar het zoekgebied waren gevlogen, zijn onverrichter zake moeten terugkeren. Een Thaise satelliet heeft in de buurt van het gebied zeker 200 ongeïdentificeerde objecten opgemerkt.

De vliegtuigen en schepen die gisteren het gebied doorzochten, slaagden er niet in om een of meer van de 122 door de satelliet opgemerkte objecten te lokaliseren. De zware regen, windstoten en lage wolken hinderden vooral de vliegtuigen bij hun werk waardoor die al na enkele uren naar hun basis moesten terugkeren. Van de elf uitgestuurde vliegtuigen hadden er ook maar drie (een Amerikaans en twee Japanse toestellen) het zoekgebied kunnen bereiken.

Een woordvoerder van de Australische marine meldde dat vijf schepen de zoektocht zouden voortzetten. Verwacht wordt dat het slechte weer in het gebied, zo'n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth zeker 24 uur zal aanhouden.

De Boeing met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart van de radar. De grootscheepse zoekactie naar het vliegtuig heeft nog geen enkel concreet resultaat opgeleverd. Sinds een week wordt in de Indische Oceaan ten zuiden van Perth gezocht omdat bleek dat daar het laatste satellietsignaal was opgemerkt. Op vage satellietbeelden waren er ook een 120-tal drijvende voorwerpen opgemerkt. Nieuwe Thaise satellietbeelden lijken de eerdere beelden nu te bevestigen.

Paginagrote rouwadvertentie

Het vinden van de brokstukken zou meteen ook het bewijs leveren dat de vlucht MH370 echt is neergestort. Het zou bovendien de zoektocht naar het toestel en diens zwarte dozen een stuk vergemakkelijken. De speurders hopen dat die laatsten meer aanwijzingen kunnen geven over de reden waarom het toestel zo van zijn koers is afgeweken.

Malaysia Airlines publiceert vandaag een paginagrote overlijdensadvertentie in een van de belangrijkste Maleisische kranten. In het bericht met zwarte achtergrond worden de namen van alle 239 inzittenden van het vermiste toestel genoemd. Eerder deze week reageerden familieleden woedend op het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij de inzittenden dood had verklaard zonder dat hiervoor ook maar enig bewijs was gevonden.

Verzekeringsmaatschappijen starten uitbetaling

Chinese verzekeringsmaatschappijen zijn intussen begonnen met de uitbetaling van schadeloosstellingen aan de nabestaanden van de inzittenden van het vermiste toestel.

De families van zeven passagiers hebben dinsdag 4,17 miljoen yuan (486.000 euro) gekregen van China Life, de grootste verzekeringsmaatschappij van het land. Volgens het bedrijf waren er negen van zijn klanten aan boord van het toestel. China Life verwacht dat het in totaal zo'n 9 miljoen yuan (1,059 miljoen euro) zal uitbetalen. China Pacific Insurance, met hoofdkantoor in Shanghai, heeft al een uitbetaling gedaan van omgerekend zo'n 61.000 euro.