"Chocoladekoning" nu ook officieel Oekraïens presidentskandidaat

Oligarch Petro Oleksijovitsj Porosjenko dingt nu ook officieel mee naar het Oekraïens presidentschap op 25 mei. In de peilingen wordt de ex-minister van Buitenlandse Zaken onder toenmalig premier Timosjenko en president Joesjtsjenko als topkandidaat naar voren geschoven.

Porosjenko is een van de rijkste mensen van Oekraïne. De oligarch met de bijnaam "de chocoladekoning" heeft een geschat vermogen van 1,6 miljard dollar. In de peilingen houdt hij ex-bokser Vitali Klitsjko en voormalig premier Joelija Timosjenko voorlopig op geruime achterstand.

Porosjenko wordt beschouwd als pro-Europees, al was hij in 2012 minister van Economie onder de afgezette president Viktor Janoekovitsj, die dan weer pro-Rusland zou zijn. Als enige van de Oekraïense oligarchen steunde hij openlijk het protest van Euromaidan dat zich ook deels richtte tegen de corruptie van de oligarchen. Hij is voorstander van een NAVO-toetreding van Oekraïne, wat als toekomstige president de relatie met Rusland meteen aanzienlijk zou bemoeilijken.

In een opiniepeiling kreeg Porosjenko vorige week bijna 25 procent van de stemmen. De vooral door Duitsland gesteunde Klitsjko kreeg 9 procent. Timosjenko, die vooral in het Westen op de nodige bijval kan rekenen, kan momenteel amper 8 procent overtuigen. Er zijn geruchten dat Klitsjko zijn eigen kandidatuur zou intrekken om Porosjenko te steunen, maar dat nieuws is momenteel niet bevestigd.