"Israël schendt afspraak over vrijlating gevangenen"

Israël weigert de laatste groep Palestijnse gevangenen vrij te laten, hoewel het zich daartoe verbonden had, melden de Palestijnse leiders. Het vredesinitiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zinkt daarmee verder weg.
AFP ImageForum

Kerry zorgde ervoor dat de vredesgesprekken in juli 2013 weer op gang kwamen, na een onderbreking van drie jaar. Volgens een akkoord zouden in vier fases 104 gevangenen vrijgelaten worden. De Palestijnen zouden in ruil geen stappen zetten om lid te worden van internationale organisaties.

"De Israëlische regering heeft ons via de Amerikaanse bemiddelaar in het vredesproces laten weten dat ze zich niet zou houden aan de vrijlating van het vierde contingent gevangenen, gepland voor 29 maart", zei Jibril Rajoub, een lid van het centraal comité van Fatah, de beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Hoge Israëlische functionarissen weigerden voorlopig commentaar te geven, maar de regering van premier Benjamin Netanyahu zei eerder dat het de vrijlating van dit laatste contingent mogelijk zou annuleren omdat het klimaat met de Palestijnen verslechtert.

De missiehoofden van de Europese Unie in de Palestijnse gebieden waarschuwen van hun kant in een rapport voor een "ontsporing van de vredesonderhandelingen" door de toenemende spanningen rond de heilige plaatsen in het bezette Oost-Jeruzalem.