"Noemt de griffier je een domme slet, dan moet je temperen"

Begin dit jaar kondigde rechter Richard Kopf aan dat hij zou stoppen met bloggen, omdat hij naar eigen zeggen niets meer te vertellen had. Na twee maanden stilte pikt hij de draad weer op, en hoe. In zijn recentste blog schiet hij met scherp op de klederdracht van de vrouwelijke advocaten.

De titel van zijn nieuw schrijfsel laat weinig aan de verbeelding over. In "Hoe het is om een vieze oude man te zijn en hoe vrouwelijke advocaten zich kleden" raadt rechter Kopf de vrouwelijke advocaten aan om meer verhullende kledij te dragen. "Als de griffiers je achter jouw rug labelen als "domme slet", dan moet je jezelf intomen", schrijft hij.

Hoewel hij hen oproept om fatsoenlijker naar de rechtbank te trekken, bekent hij een boon te hebben voor een jonge advocate die veel huid laat zien. "Echt waar, er loopt hier een briljante jonge advocate rond. Ze schrijft goed, ze is welbespraakt, ze is ijverig zonder te overdrijven en ze draagt van die zeer korte rokjes", leest de blog.

En net die laatste getuigenis vormt de kern van zijn betoog. "Ze geniet een uitstekende reputatie, waardoor iedereen in het gebouw haar begon te observeren. Later hoorde ik dat de gesprekken niet meer gingen over haar werk, maar over de jurk die ze droeg. En zo werd ze ineens onprofessioneel genoemd",  beweert de rechter.

Hij heeft ook nog drie tips voor de vrouwelijke advocaten.

  • Je kan niet winnen. Mannen zijn preuts en varkens tegelijk. Wen er maar aan.
  • Het gaat niet over jou. Dat geldt zeker als je voor een jury verschijnt.
  • Denk aan de vrouwelijke griffiers. Je zit met een probleem als ze je een domme slet noemen.

"Medelijden met vrouwen die voor hem werken"

Op zijn blog komen tal van reacties. "Ik leef zo hard mee met de vrouwen die met hem moeten samenwerken. Het is gewoon pijnlijk", schrijft een redactrice van Jezebel op de website. "Hoe een rechter zulke zaken kan schrijven zonder gevoel van schaamte."

"Ewwww"! klinkt het dan weer bij Erin Grace, een columniste van de Omaha World-Herald. Zij liet ook een openbaar aanklager uit Nebraska aan het woord. "Neem je mij in de maling? Dat is toch een federale rechter", klinkt het veelzeggend.

Het was ook niet lang wachten op een tegenreactie van de rechter. "Eerlijk gezegd kan het mij niet schelen wat jullie over mij denken. Ik hecht er veel belang aan dat iedereen wordt gezien als een individu, met alle sterktes en zwaktes (bagage) die daarbij komen kijken."

Tot slot biedt hij in zekere zin zijn excuses aan. "Het spijt me als jullie vinden dat mijn blog schade heeft toegebracht aan het beeld van de federale rechterlijke macht."

lees ook