"Objecten waargenomen" in nieuwe zoekgebied

Vijf vliegtuigen hebben verschillende objecten van allerlei kleuren waargenomen in het nieuwe gebied waar naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gezocht. Dat maakte de Australische maritieme veiligheidsautoriteit AMSA bekend. Het zoekgebied was eerder verplaatst naar het noordoosten, op basis van nieuwe gegevens.

AMSA meldt nog dat pas vastgesteld kan worden of de objecten al dan niet van het vermiste vliegtuig zijn, zodra ze door schepen zijn geborgen. Dat zou niet voor morgen het geval zijn. De vliegtuigen maakten wel beeldmateriaal, dat gedurende de nacht (plaatselijke tijd) bestudeerd zal worden. De zoekoperaties in het nieuwe gebied zijn afgelopen voor vandaag, in totaal zochten tien vliegtuigen 256.000 vierkante kilometer af.

Een vliegtuig van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht (RNZAF) meldde objecten met een witte of lichte kleur te hebben waargenomen, net als een visboei. Een vliegtuig van de Australische luchtmacht kon die objecten later terugvinden en zei twee blauwe of grijze, rechthoekige objecten in de oceaan te hebben gezien. Een ander toestel van de Australische luchtmacht zag verschillende objecten van verschillende kleuren in een ander deel van het zoekgebied, 546 kilometer verderop.

Het zoekgebied is vandaag 1.100 kilometer verder naar het noordoosten opgeschoven. Nieuwe informatie toonde immers dat het vliegtuig sneller vloog, waardoor het meer brandstof verbruikte en dus sneller neerstortte. Het nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan is bepaald door een team van vliegtuigbouwer Boeing en het Amerikaanse agentschap voor de transportveiligheid NTSB, zo deelde het hoofd van de Maleisische burgerluchtvaart mee.