"Russische troepen aan Oekraïense grens moeten zich terugtrekken"

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de Russische troepen aan de grens met Oekraïne zich moeten terugtrekken. Dat heeft hij gezegd in een interview met televisiezender CBS. "De Russen willen misschien alleen maar intimideren, maar misschien hebben ze ook andere plannen", zegt hij.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Volgens Obama laat de Russische president Vladimir Poetin zijn diepgewortelde wrok zien over het verlies van de Sovjet-Unie. "Hij begrijpt het Westen volledig verkeerd", zegt de Amerikaanse president in het interview dat opgenomen werd vooraleer hij gisteren Europa verliet.

"Hij heeft sowieso de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten volledig verkeerd geïnterpreteerd", gaat hij voort. "We hebben geen enkele interesse om Rusland te isoleren. We willen ook helemaal niets met Oekraïne doen wat enkel voor onszelf goed zou uitkomen. We willen wel dat de Oekraïners zelf kunnen beslissen over hun eigen leven."

De president roept Rusland dan ook op om de Russische troepen aan de grens met Oekraïne terug te trekken. "Ze moeten beginnen onderhandelen met de Oekraïense regering", klinkt het.

De Amerikanen schatten dat er ongeveer 200.000 Russische soldaten zich aan de Oekraïense grens bevinden. Oekraïense regeringsleden hebben het over 100.000 soldaten.