"Stoltenberg houdt er eigenaardige meningen op na"

Een dag voor de benoeming van de Noor Jens Stoltenberg tot NAVO-secretaris-generaal, plaatste de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vraagtekens bij een mogelijke benoeming van Stoltenberg. Editorialist Sohrab Ahmari schreef in een opiniestuk op de website van de krant dat de voormalige Noorse premier er "eigenaardige meningen op nahoudt over nucleaire afschrikking en de positie van de Verenigde Staten in de wereldpolitiek."

Stoltenberg was al een tijd topfavoriet om de Deen Anders Fogh Rasmussen op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO. Hij kon immers op de steun rekenen van de VS, Duitsland en Groot-Brittannië.

Ahmari erkent dat Noorwegen tijdens Stoltenbergs premierschap deelnam aan de interventies in Afghanistan en Libië, maar riep de NAVO-lidstaten toch op om twee keer na te denken over de opvattingen van de man, "want zijn publieke parcours suggereert dat hij slecht geplaatst is voor de job".

Zo fietste Stoltenberg in de jaren 90 als minister naar Parijs als protest tegen de Franse kernproeven. Onder zijn leiding stapte het Noorse nationale pensioenfonds ook uit drie grote Amerikaanse bedrijven - onder meer Boeing - omdat ze nucleaire wapens hielpen fabriceren.

Dat maakt van Stoltenberg een "twijfelachtige" keuze, meent Ahmari. De Noor zou immers de politieke grondstroom vertegenwoordigen die de centrale rol van de VS in de wereldpolitiek in vraag stelt. Bovendien "koestert hij gevaarlijke illusies over nucleaire wapens en Westerse afschrikking”.

Ahmari is evenmin gerust in Stoltenbergs houding ten opzichte van Rusland. Zo verzekerde hij in een toespraak voor de Russische Diplomatieke Academie bijvoorbeeld dat Noorwegen nooit buitenlandse militaire basissen of nucleaire wapens op zijn grondgebied zou dulden, “omdat die door de buurlanden als dreiging ervaren zouden kunnen worden."

Klik hier om het opiniestuk in The Wall Street Journal te lezen.