"Van hen die 'Respect voor A' bedachten, verwacht je goede voorbeeld"

SP.A is naar eigen zeggen verbaasd over het standpunt van de Antwerpse schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) over het ziekteverzuim bij de stedelijke kinderopvang. SP.A-fractieleidster Yasmine Kherbache doet een oproep aan het Antwerpse stadsbestuur om "op een meer serene manier om te gaan met kritiek vanuit de bevolking, het middenveld en het personeel". Ook PVDA+ reageert fel: "Waar haalt de schepen het recht en het lef om te oordelen over de gezondheidstoestand van het personeel?"

"Het is niet de eerste keer dat sommige leden van het Antwerpse stadsbestuur weinig respectvol reageren op verzuchtingen van onderuit", aldus Yasmine Kherbache (SP.A). "Van een meerderheid die zijn bestuursakkoord de titel 'Respect voor A' meegaf, zou je het goede voorbeeld mogen verwachten".

Kherbache reageert daarmee op uitspraken van de Antwerpse schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Als de kinderverzorgsters minder ziek zouden zijn, dan zou er helemaal geen probleem meer zijn", zei ze in Gazet van Antwerpen. De Antwerpse schepen wilde zo de kritiek van enkele kinderverzorgsters over het personeelstekort weerleggen.

"De mensen bij de stedelijke kinderopvang staan al sinds het begin van deze nieuwe legislatuur onder zware druk", stelt gemeenteraadslid Greet van Gool (SP.A). "Ze zijn ongerust over hun toekomst en delen ook in de besparingsklappen. In plaats van de noodkreet van deze mensen aan te grijpen om naar een oplossing voor de problemen te zoeken, tackelt de schepen hen nu met beide voeten vooruit. En dat is ronduit grof".

"Ik nodig Daoud uit om zelf te werken in kribbe"

Ook PVDA+ reageert fel op de uitspraak van Daoud: “De druk wordt altijd maar groter. Het aantal kinderen per verzorgster wordt almaar opgedreven. Er is geen respect voor het engagement van de werknemers van de stedelijke kinderopvang. Waar haalt de schepen het recht en het lef om te oordelen over de gezondheidstoestand van het personeel?", zegt gemeenteraadslid Mie Branders.

"Wat een verschil tussen de visie van de N-VA en die van de PVDA+. Bij de N-VA is het altijd de schuld van het personeel zelf. Bij de PVDA+ willen we eerst goed horen wat er aan de hand is. En als er personeel te kort is, dan moet de stad haar plicht doen en nieuw personeel aanwerven, in plaats van te kappen en te klagen op de inzet van het personeel.”

“De besparingsdrift van het stadsbestuur maakt het onmogelijk om zich nog in te zetten voor hun pedagogische opdracht, om te knutselen, te spelen en vaardigheden aan te leren", aldus nog Branders. Misschien moet schepen Ait Daoud eens twee weken komen meewerken in een kinderkribbe, in plaats van zo arrogant met de vinger te wijzen naar het personeel dat zich in alle bochten wringt om de kinderopvang zo goed mogelijk te laten verlopen.”