"Vrijheid van meningsuiting universeel en fundamenteel recht"

Enkele tientallen internationaal gerenommeerde auteurs hebben een open brief geschreven waarin ze hun grote bezorgdheid uiten over de ban die de Turkse regering op Twitter en intussen ook YouTube heeft geheven. "Een vrij verkeer van ideeën is essentieel voor democratie, creativiteit, empathie en verdraagzaamheid", stellen ze. Onder anderen Salman Rushdie, Margarat Atwood en de Turkse Nobelprijslaureaat Orhan Pamuk hebben de brief ondertekend.

Afgelopen vrijdag sloot de Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan de toegang tot sociaalnetwerksite Twitter af. Hoewel het protest tegen deze maatregelen zowel in binnen- als buitenland meteen sterk weerklonk, houdt Erdogan nog steeds voet bij stuk. Sterker nog: gisteren werd ook de videowebsite YouTube geblokkeerd in Turkije.

Via de organisatie PEN International die zich wereldwijd inzet voor het promoten van literatuur en de vrijheid van meningsuiting, heeft een internationale groep gerenommeerde auteurs nu een open brief geschreven om deze situatie aan te klagen.

"We zijn verenigd in de overtuiging dat vrijheid van meningsuiting een universeel en fundamenteel mensenrecht is", schrijven ze. "Een vrij verkeer van ideeën is essentieel voor democratie, creativiteit, empathie en verdraagzaamheid."

"In Turkije is de vrijheid van meningsuiting problematisch. Het land neemt pas de 154e plaats van 180 in op de World Press Freedom Index. De totale ban op Twitter en YouTube is een onaanvaardbare schending van het recht op vrije meningsuiting. Het zijn media die elke gebruiker een stem geven, ongeacht klasse, religie, etniciteit of politieke aanhorigheid."

Ze wijzen er voorts op dat Turkije het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft onderschreven net als het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Beide verdragen beschermen precies dat recht op vrije meningsuiting. Daarnaast hekelen ze het feit dat de ban blijft aanhouden, hoewel een rechter in Ankara eergisteren heeft bevolen de toegang tot Twitter en YouTube te herstellen in afwachting van verder onderzoek.

"Turkije is een land waar westerse democratische waarden, secularisatie en de islamitische cultuur samenkomen. Het is niet door vijanden omringd. Het is geen geïsoleerd land dat enkel op zichzelf is gericht. Het maakt deel uit van een internationale gemeenschap."

Verschillende bekende namen hebben de open brief ondertekend. Het gaat onder anderen om Margaret Atwood, Elfriede Jelinek, Salman Rushdie en Günter Grass. Ook de Turkse schrijver en Nobelprijslaureaat Orhan Pamuk heeft zijn naam onder de brief geplaatst.

De volledige tekst kan u hier lezen.