Aantal gevallen van kinkhoest opnieuw verdubbeld

Kinkhoest, een erg besmettelijke infectieziekte die vooral voor baby's gevaarlijk kan zijn, blijft in opmars. In 2012 werd al gesproken van een verdubbeling tegenover voorgaande jaren en ging het met 361 gevallen om het hoogste cijfer sinds 1995. Vorig jaar zijn in Vlaanderen 650 gevallen gemeld, daarmee is opnieuw sprake van een verdubbeling.

Het vaccin tegen kinkhoest beschermt maar drie tot vijf jaar. Jonge ouders kunnen zich dan ook best laten inenten om hun baby te beschermen, zegt specialist Koen De Schrijver.

"Zwangere vrouwen laten zich het best aan het einde van de zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest om het risico bij de toekomstige baby maximaal te beperken. Ook personen uit de nabije omgeving zoals de papa, broers of zussen en de grootouders, laten zich beter opnieuw tegen de erg besmettelijke ziekte inenten."

Ook het aantal gevallen van bof of dikoor is vorig jaar nog met ruim een kwart gestegen. De laatste maanden zijn er wel minder meldingen. Bof duikt vooral op in studentensteden. Jongeren krijgen dan ook de raad om zich te laten vaccineren zodra ze starten in het hoger onderwijs.