Afronding eurocenten: wel bij cash-, niet bij elektronische betaling

Derde keer, goede keer: de ministerraad heeft dan toch het wetsontwerp goedgekeurd dat de afronding van cashbetalingen tot op 5 eurocent toelaat. Vorige week werd het voorstel nog afgeschoten nadat er eerder wel een akkoord over bestond. De afronding geldt niet voor elektronische betalingen.
imago stock&people

Er zullen binnenkort dan toch minder muntjes van 1 en 2 eurocent in de Belgische portemonnees zitten. De ministerraad heeft namelijk het wetsontwerp goedgekeurd dat de afronding van cashbetalingen tot op 5 eurocent toelaat. Vorige week zat het dossier nog geblokkeerd in de federale regering omdat het ontwerp na een tweede lezing werd afgeschoten, terwijl na eerste lezing wel was goedgekeurd.

De afronding geldt dus wel alleen voor cashbetalingen. Na twee jaar volgt dan een evaluatie met het oog naar een mogelijke uitbreiding tot elektronische betalingen.

De regels voor de afronding blijven dezelfde. Als het totaal te betalen bedrag eindigt op één, twee, zes of zeven cent, kan het worden afgerond naar het dichtste lagere veelvoud van vijf cent. Als het totale te betalen bedrag eindigt op drie, vier, acht of negen cent, kan het worden afgerond naar het dichtste hogere veelvoud van vijf cent. De afrondingsregel geldt enkel op het totaalbedrag aan de kassa, dus niet per gekocht artikel afzonderlijk.

De Nationale Bank, het Prijzenobservatorium, de Raad voor Verbruik en de zelfstandigenorganisatie Unizo lieten zich eerder al positief uit over het voorstel.