Andere wending voor zoektocht MH370 door geloofwaardige aanwijzing

De zoekoperatie naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines is 1.100 kilometer naar het noordoosten verplaatst. Dat is beslist naar aanleiding van een nieuwe geloofwaardige aanwijzing, aldus het Australische Agentschap voor Maritieme Veiligheid (AMSA). Het vliegtuig zou sneller gevlogen hebben dan gedacht.
AP2014

De informatie komt van de constante analyse van radarsignalen. Volgens die berekeningen zou het vliegtuig meer brandstof verbruikt hebben dan eerst gedacht. Dat impliceert dat het vliegtuig sneller vloog en dat er minder richting het zuiden in de Indische Oceaan moet gezocht worden.

"Dit is tot nu toe al de meest geloofwaardige aanwijzing over de localisatie van de brokstukken", zegt AMSA. Het nieuwe zoekgebied heeft nu een oppervlakte van 319.000 km² en bevindt zich ongeveer 1.850 kilometer ten westen van het Australische Perth. 

Woensdag heeft een Japanse satelliet nog tien drijvende objecten gesignaleerd op 2.500 kilometer van Perth. Dat heeft de Japanse regering toen bekendgemaakt. Het onderzoeks- en inlichtingenbureau van de regering berichtte aan lokale persagentschappen dat het grootste object 8 meter op 4 meter groot is, en dat het zeer waarschijnlijk onderdelen zijn van de Boeing 777.

Donderdag werden de zoekoperaties geschorst door het slechte weer. Ondertussen is de zoektocht hervat.