Battersea Power Station wordt woonplaats miljonairs

In Londen heeft de projectontwikkelaar van het project rond Battersea Power Station, de iconische kolencentrale aan de Theems, de plannen en prijzen voor de appartementen bekendgemaakt. Echte Cockneys zullen er in het gerenoveerde project wellicht niet wonen.

De centrale van Battersea, op de zuidelijke oever van de Theems, is een van 's werelds meest iconische gebouwen. Het immense bakstenen gebouw met de witte schoorstenen uit 1930 staat onder meer afgebeeld op het album "Animals" van de Britse popgroep Pink Floyd.

Na 30 jaar leegstand wordt de centrale nu omgebouwd tot een nieuwe wijk met appartementen, kantoren en winkels. Het project is in handen van een groep Aziatische ondernemers. Tegen het project kwam veel protest van verenigingen die ijveren voor betaalbare woningen in de Britse hoofdstad.

Zij zien met lede ogen hoe buitenlandse miljonairs met gemak miljoenen neertellen voor een optrekje in Londen, waardoor steeds meer buurten zelfs voor gegoede Britten onbetaalbaar worden. Ook de Londense gemeenten zelf doen mee met de uitverkoop. Op terreinen die bedoeld zijn voor sociale woonprojecten worden exclusieve en peperdure appartementsblokken neergepoot. Met het geld dat zo vrijkomt worden in verloren uithoeken van de stad sociale woningen gebouwd. De gemeenten stellen dat ze op die manier voor hetzelfde geld meer sociale woningen kunnen hebben.

Ook in het project Battersea Power Station zullen dus waarschijnlijk maar weinig echte Londenaren een thuis vinden. De vraagprijs voor het duurste van de 254 appartementen is meer dan zeven miljoen euro. In ruil daarvoor krijgen de eigenaars wel een penthouse met zicht op de rivier. Een gewoon appartement is er "al" vanaf 1,8 miljoen euro.

Tijdens het renovatieproject zullen de iconische schoorstenen overigens worden afgebroken en dat uit vrees voor instorting. Nadien worden ze weer opgebouwd. De verkoop van de woningen begint op 1 mei. Nieuwsgierigen en kooplustigen kunnen alvast een kijkje nemen op de website van de projectontwikkelaar.