Beleid rond vaccinaties dringt infecties terug

Door het doorgedreven vaccinatiebeleid komen infecties als kinderverlamming, hersenvliesontsteking, rodehond en tetanus nog maar sporadisch voor. Ook daalt het aantal gevallen van mazelen, geelzucht en rotavirus-infecties aanzienlijk. Dat schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.
B. BOISSONNET / BSIP

De tendens is te lezen in de nieuwste studie "Infectieziekten bij kinderen in 2012" van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Kinkhoest en bof zijn wel aan een opmars bezig.

In ons land is alleen de vaccinatie tegen kinderverlamming of polio verplicht. Toch bevelen de Hoge Gezondheidsraad en Kind & Gezin nog twaalf andere vaccinaties aan. Kind & Gezin dient ze allemaal gratis toe, behalve de vaccinatie tegen het rotavirus. Die moeten ouders zelf kopen, waarna Kind & Gezin ze wel toedient.

De krant wijst erop dat sommige ouders niettemin wantrouwig staan tegenover vaccinaties. De redenen daarvoor zijn divers. Sommigen vrezen voor ernstige bijwerkingen.

Mazelen flink gedaald

Opvallend is de daling van mazelen in ons land de afgelopen twee jaar. In 2011 was er een plotse opflakkering van de ziekte met 600 gevallen vooral bij jonge kinderen. De helft van de zieke kinderen woonde in Brussel en Waals-Brabant.

Volksgezondheid probeert sinds 2012 alle kinderen te vaccineren tegen mazelen. 95 procent van de kinderen krijgt de eerste dosis van het vaccin, maar veel ouders vergeten om terug te gaan voor de tweede dosis.