Bryan reist over enkele jaren naar Rode Planeet

In Engeland is een prototype van het nieuwe Marswagentje gepresenteerd waarmee de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar de Rode Planeet wil. Het apparaat werd getoond in een nieuwe, enorme zandbak, waar de Marsmissie gesimuleerd kan worden.
AFP

Het wagentje, bijgenaamd Bryan, krijgt een boor die tot twee meter diep in de Marsbodem kan boren. Wetenschappers hopen op die diepte onbedorven sporen van leven te vinden.

Bryan is uitgerust met een laboratorium waarin stalen geanalyseerd kunnen worden. Hij kan ongeveer 70 meter per dag afleggen.

De nieuwe testruimte van Bryan is een zandbak van 30 bij 13 meter groot met 330 ton zand. De bouwers hebben er alles aangedaan om Mars zo realistisch mogelijk na te bootsen, met rotsen, de juiste kleur zand en zelfs dezelfde lichtsterkte als op Mars.

Europa heeft een ambitieus Marsprogramma opgezet, met in 2016 de lancering van een satelliet en een testlanding. De Marswagen wordt gebouwd vanaf 2015, drie jaar later staat de lancering gepland. Na 2020 hoopt Europa zelfs monsters van de Marsbodem terug te kunnen sturen naar aarde.