CD&V ambieert in Oost-Vlaanderen minstens 20% voor lijsten

CD&V ambieert bij de komende verkiezingen in Oost-Vlaanderen minstens 20 procent van de stemmen op de drie lijsten. Dat zegt minister Pieter De Crem, die de Oost-Vlaamse Kamerlijst trekt, bij de aftrap van de Oost-Vlaamse campagne.

De Crem herinnert eraan dat CD&V in 2009 de grootste partij was in de kieskring Oost-Vlaanderen, en zegt dat zijn partij dat resultaat opnieuw wil neerzetten. Na Antwerpen is Oost-Vlaanderen de grootste kieskring in het Nederlandstalig kiescollege.

Bij de samenstelling van de lijsten besteedde CD&V extra aandacht aan de steden, met zes kandidaten uit Gent, drie uit Sint-Niklaas en twee uit Aalst. Ook jonge kandidaten kregen belangrijke plaatsen, zeker op de opvolgersplaatsen.

De federale lijst wordt getrokken door vicepremier De Crem, gevolgd door Kamerleden Leen Dierick (2) en Stefaan Vercamer (3) en Vlaams volksvertegenwoordiger Veli Yüksel op strijdplaats 4.

De Vlaamse lijst wordt getrokken door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege, gevolgd door Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (2), Gemeenschapssenator Cindy Franssen (3), Vlaams volksvertegenwoordigers Robrecht Bothuyne (4) en Valerie Taeldeman (5) en de Aalsterse schepen Iwein De Koninck (6). Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Van de Vijver duwt de lijst, Kamerlid Jenne De Potter is eerste opvolger. CD&V wil de huidige zes zetels in het Vlaams Parlement behouden.

De gemiddelde leeftijd van de 77 Oost-Vlaamse kandidaten is 44 jaar, de jongste kandidaat is 23 en de oudste 68. Naast de twee ministers, staan er verder negen parlementsleden, twee gedeputeerden, zes provincieraadsleden, dertien burgemeesters, 20 schepenen, 24 gemeenteraadsleden en 7 OCMW-raadsleden op de lijsten.

Op de Europese lijst staan drie Oost-Vlaamse kandidaten: de Dendermondse burgemeester Piet Buyse (5), gedeputeerde Eddy Couckuyt (11) uit Aalst en opvolger Sofie Cockuyt-Landuyt (4) uit Deinze. Belangrijke inhoudelijke aandachtspunten zijn werkgelegenheid, gezinnen en veiligheid.

lees ook