De 'zonde' van de foorkramers - Karel Van Eetvelt

Smoutebollen eten is een zonde, maar wel een hele leuke. En ik heb er wat gegeten in mijn leven. Eén van mijn vroegste herinneringen speelt zich af op de kermis van Bornem. Na een ritje op de botsauto’s heerlijke smoutebollen eten. De kermis, dat was plezier maken, vriendjes ontmoeten, en dat allemaal onder het toeziend oog van onze ouders vanop een terrasje aan de rand van het centrumplein.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Een kermis is een feest en werkt liefst kernversterkend. Op de Zuiderdokken trok de Sinksenfoor elk jaar ongeveer een miljoen mensen aan. Ze hotsen op en neer op de vele attracties, deden zich te goed aan de lekkernijen of vingen eendjes. Daarna ging een groot pak van die mensen nog iets eten in de omliggende horecazaken of op verkenning in de winkelstraten. Voor de foorkramers, een 200-tal gezinnen, betekende de Sinksenfoor meer dan een derde van hun omzet. Voor de ondernemers in de buurt van de Zuiderdokken creëerde de kermis een piek in de cijfers.

Waar je een kermis neerpoot, heeft met andere woorden een belangrijke implicatie niet alleen op de foorkramers zelf, maar op de economie in het algemeen. Zes buurbewoners (zes!) beslisten om de Sinksenfoor van de Zuiderdokken te bannen. Op basis van het Not-In-My-Backyard-sydroom, ofwel NImby. Het is een ziekte van deze tijd, en wel een heel besmettelijke. Denk maar aan de protesten rond Tomorrowland, de Gentse Feesten, Werchter, maar ook tegen luchthavens, windmolens, bedrijventerreinen, kinderopvang en zelfs tegen speelpleintjes. Moet ik nog doorgaan? We kunnen nog weinig verdragen.

Geen blokkades

Maar de wet is de wet. Het juridische dossier maakt duidelijk dat de Sinksenfoor niet langer toekomst heeft op de Zuiderdokken. Is dat jammer? Zeer zeker. Het komt er nu op aan om op een andere plaats op een even mooie en vooral duurzame toekomst te creëren voor de Sinksenfoor, liefst ook met een kernversterkend effect, net zoals ze op de Zuiderdokken had.

Daar moeten we samen voor zorgen: foorkramers, stadbestuurders en ondernemers. Oplossingen die we samen zoeken werken, tegen elkaar ten oorlog trekken of blokkades opzetten, resulteert in enkel verliezers. Net zoals Barack Obama het deze week inspirerend verwoordde.

(Karel Van Eetvelt is afgevaardigd bestuurder van Unizo, belangenorganisatie van de zelfstandige ondernemers.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.