Ebola bereikt hoofdstad Guinee

In Conakry, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Guinee, zijn vier mensen besmet geraakt met het ebolavirus. Ze zijn in quarantaine geplaatst. Het nieuws heeft paniek veroorzaakt in de hoofdstad met twee miljoen inwoners. Het ebolavirus is erg besmettelijk en meestal dodelijk. Eerder vielen in het zuidoosten van het land al 66 doden door het virus.
DPA

De vier zieken zijn opgenomen in een groot ziekenhuis in Conakry en onmiddellijk in quarantaine geplaatst om verdere verspreiding van het virus te vermijden. Het gaat om andere gevallen dan de drie - waarvan twee dodelijk - waarvan vorige week sprake was. Uit analyses van het Pasteurinstituut in Dakar blijkt dat die patiënten uiteindelijk niet besmet waren met ebola.

Het nieuws dat het virus vanuit het zuidoosten van het land opgerukt is naar Conakry in het noordwesten van het land veroorzaakt grote ongerustheid en paniek. Er bestaan immers geen medicijnen of vaccins om het virus te bestrijden. Guinee is een van de armste landen ter wereld. De bewoners van de hoofdstad leven er in erg armoedige en onhygiënische omstandigheden.

Volgens het Guineese ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds januari in heel het land 103 verdachte gevallen gemeld van koorts met inwendige bloedingen, de meeste daarvan in het zuiden van het land. Daar zijn intussen 66 mensen overleden.

Het ergst getroffen zijn de steden Guéckédou, Macenta, Kissidougou en Kankan. Intussen zijn ook de gezondheidsdiensten in de buurlanden van Guinee in hoogste staat paraatheid. In Liberia is er melding van zes vermoedelijke gevallen van Ebola, vijf onder hen zijn intussen overleden. In Sierra Leone is er sprake van twee meldingen. Ook daar is een van de patiënten intussen overleden.