Eerste eikenprocessierupsen gespot in Maaseik

De eerste eikenprocessierupsen van dit jaar werden gevonden in Maaseik. Het is de eerste keer dat er rupsen worden aangetroffen in maart. Vorig jaar was dit op 18 april. Dat meldt de Limburgse gedeputeerde van Milieu en Natuur Ludwig Vandenhove (SP.A).
BELGA/VAN EXEL
De bestrijding van de processierups.

Vermoedelijk komen de rupsen nu in de volgende dagen op meerdere plaatsen in de provincie Limburg uit. Een rups in de eerste fase is niet groter dan 3 mm en bezit haren die groter zijn dan de eigen lichaamslengte. De rupsen zijn momenteel nog kwetsbaar voor nachtvorst en voor een lange periode van nat en koud weer. Gezien de weersverwachtingen voor de volgende dagen zal dit, in tegenstelling tot vorig jaar, geen invloed hebben.

Voorlopig is de inschatting dat er meer eitjes zijn dan vorig jaar, een gevolg van het warme en droge weer tijdens de vliegperiode van de vlinders in augustus 2013.

"Het provinciebestuur stelt dit jaar opnieuw 25.000 euro ter beschikking aan de gemeenten als tussenkomst voor de bestrijding met een bacteriepreparaat", aldus gedeputeerde Vandenhove. "Daarnaast worden de rupsen opgevolgd en wordt er gezocht naar nieuwe milieuvriendelijke technieken voor de beheersing van de plaag in de woonomgeving. Proeven met natuurlijke vijanden en het onderzoek naar spoorvolgstoffen van de eikenprocessierups, blijven we ondersteunen."

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren, die vanaf mei verschijnen, kunnen een op allergie lijkende huiduitslag veroorzaken, net als zwellingen, rode ogen en jeuk.