Eerste gevallen van tbc-besmetting van kat op mens in Engeland

In Engeland zijn twee mensen, in de graafschappen Hampshire en Berkshire, met tuberculose geïnfecteerd door hun kat en hebben de ziekte daadwerkelijk gekregen. Nog eens twee anderen zijn geïnfecteerd, maar hebben geen tbc ontwikkeld. Dat bevestigt de Britse publieke gezondheidsdienst PHE. Dat de ziekte van kat op mens kan worden overgebracht, is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen.

De bevestiging van de mogelijke overdracht van tbc van kat op mens vloeit voort uit een studie vorig jaar van het Britse agentschap voor diergeneeskunde AHVLA. Daarbij werden negen huiskatten gevolgd die drager waren van Mycobacterium bovis, de bacterie die tbc veroorzaakt bij runderen, maar ook bij andere zoogdieren.

De bacterie kan onder andere doorgegeven zijn aan de baasjes via open wonden. De katten zouden volgens de onderzoekers besmet geraakt zijn na beten van dassen of knaagdieren. Gevallen van overdracht van tuberculose van kat op mens blijven echter zeldzaam, aldus nog de wetenschappers.