Er was eens een konijn in het oor van Mandela

Het bronzen konijn dat al enkele maanden in het oor van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela resideerde, is verwijderd. De makers van het standbeeld van Mandela hadden het konijn erin verstopt om te verwijzen naar de krappe deadline die ze moesten halen om het beeld te maken. Maar de Zuid-Afrikaanse regering was daar blijkbaar niet mee opgezet.

Het sprookje van het bronzen konijn dat in het oor van Nelson Mandela leefde, is uit. Het bleek een harde les voor het kleine dier want niet iedereen was er van overtuigd dat oren een knusse thuisbasis zijn voor konijnen. Zeker niet als het gaat om het oor van Nelson Mandela.

Het begon allemaal toen de voormalige president van Zuid-Afrika, op 5 december vorig jaar op 95-jarige leeftijd, stierf. Zo'n tien dagen later werd Mandela begraven en om hem te herdenken besloot het ministerie van Kunst en Cultuur om een metershoog standbeeld in Pretoria op te richten. Dat moest een dag na de begrafenis al onthuld worden.

Het ministerie gaf aan enkele beeldhouwers de opdracht om zo snel mogelijk het standbeeld te maken. Maar die moesten naar eigen zeggen nogal veel moeite doen om het beeld op tijd klaar te hebben. Daarom verstopten ze in het beeld een kleine verwijzing naar de krappe deadline die ze opgelegd kregen. "Konijn" vertaald in het Afrikaans is immers "haas", meteen ook het woord voor "haast". Het bronzen konijn werd meteen ook hun handelsmerk. 

"De waardigheid van het beeld moet hersteld worden"

Dagen gingen voorbij, tot het konijn in januari werd opgemerkt dankzij de arendsblik van enkele passanten. "We denken niet dat dit kan", reageerde het ministerie van Kunst en Cultuur. "Vooral omdat er nooit een konijn in het oor van Mandela heeft gezeten. De waardigheid van het standbeeld en van Mandela moet hersteld worden".

Dat zou ondertussen dus gebeurd zijn. Het bronzen konijn zou weer een onderkomen hebben gevonden bij zijn scheppers, maar het is nog niet duidelijk wat die er mee gaan doen. Even werd gesuggereerd dat de dierenrechtenorganisatie PETA het konijn zou adopteren, "omdat het namelijk ook in ons logo vervat zit", klonk het. Maar misschien wordt het gewoon neergezet in het malse gras naast het standbeeld van Mandela.

AP2014

lees ook