Erdogan lanceert heksenjacht na YouTubelek over Syriëbeleid

De Turkse premier Erdogan is met man en macht op zoek naar wie een illegale opname van een ontluisterend gesprek tussen regeringsleiders en militaire toplui op het internet heeft gezet. In het gesprek wordt de strategie besproken waarmee de Erdogan zich verder wil mengen in de Syrische burgeroorlog. Op enkele dagen voor de Turkse gemeenteraadsverkiezingen komt dit incident wel erg ongelegen voor Erdogan, die al een tijdje onder vuur ligt.

Op YouTube werden donderdag geheime opnames gepost van een gesprek tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en diens raadgever, directeur Hadan Fikan van de geheime dienst MIT en adjunct-stafchef van het leger Yasar Güler. Ze zoeken onomwonden een "voorwendsel" om een militaire operatie op Syrisch grondgebied te rechtvaardigen. "We hebben een casus belli nodig", zegt Güler. Het uitgelekte gesprek dateert van 13 maart en vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Als de informatie die daarin te horen is klopt, dan schetst dat opnieuw geen fraai beeld van de regering Erdogan, die de laatste tijd wel vaker onder vuur ligt.

Om de verspreiding van het bewuste gesprek tegen te gaan, besliste premier Erdogan gisteren om YouTube te blokkeren in zijn land. Een week eerder was al hetzelfde gebeurd met de socialenetwerksite Twitter. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu verklaarde dat de volledige blokkering van YouTube "geen rem was op de vrijemeningsuiting, maar wel een maatregel is tegen de bedreiging van onze veiligheid".

De Turkse overheid gaat nu in ijl tempo op zoek naar degene die dit lek op poten heeft gezet. De Turkse president Gül sprak waarschuwende taal aan het adres van de daders. "Deze vorm van spionage bedreigt de staatsveiligheid. We zullen al het nodige ondernemen om te achterhalen wie hierachter zit", verzekerde hij. Of Ankara effectief een oorlog met Syrië wil uitlokken, blijft onduidelijk. De "samenzweerders" die in de gelekte opname te horen zijn blijven erbij dat de inhoud van het gesprek werd "gemanipuleerd".