Facebook onthult details over wereldwijd internet

Drones, lasers en satellieten. Die technologische hulpmiddelen wil Facebook aanwenden om de hele wereldbevolking toegang tot het internet te verschaffen. Dat heeft CEO Mark Zuckerberg laten weten.

Dat Facebook van plan is internet altijd en overal ter wereld toegankelijk te maken, was al langer bekend. Nu heeft Zuckerberg meer details vrijgegeven over de manier waarop zijn sociaalnetwerkorganisatie dit doel wil bereiken. Concreet wil hij inzetten op technologische hulpmiddelen als drones, lasers en satellieten.

Hij heeft ook het Facebook Connectivity Lab voorgesteld, een "laboratorium" dat de operatie in goede banen moet leiden zodat de 70% van de wereldbevolking die momenteel nog geen toegang tot het internet heeft, dat in de toekomst wel zal hebben. 

Zuckerberg voegde er nog aan toe dat de eigenlijk verbinding met het internet niet het einddoel is. Uiteindelijk wil hij mensen ook een "reden" bieden om zich te verbinden. Daarbij denkt hij aan financiële dienstverlening en een gemakkelijke toegang tot informatie over gezondheid en onderwijs.

Toptalenten die Zuckerberg bij verschillende gespecialiseerde bedrijven haalde, moeten dit doel mee helpen realiseren. Zo heeft hij onder meer werknemers ingeschakeld van Ascenta, een Brits bedrijf dat mee aan de basis lag van de ontwikkeling van een drone op zonne-energie die vliegrecords heeft gebroken.