Gentse haven verwacht recordaantal binnenvaartcruises

De Gentse haven verwacht dit jaar 300 binnenvaartcruises, maar liefst honderd meer dan het vorige record dat dateert van 2012. Dat meldt het Gentse Havenbedrijf. Het merendeel van de passagiers komt uit Duitsland en Zwitserland.

De cruises brengen jaarlijks zowat 20.000 passagiers tot in Gent, maar met de 300 aangekondigde schepen zullen er dit jaar wellicht meer zijn. "Tal van passagiers bezoeken de vele musea die Gent rijk is, krijgen een rondleiding met gids in het historische centrum of gaan shoppen", zegt Mathias De Clercq (Open VLD), voorzitter van het Havenbedrijf Gent en schepen bevoegd voor Haven. "De cruisebinnenvaart is voor Gent en de middenstand dan ook van belang."

Sedert 2007 zitten de binnenvaartcruises in Gent duidelijk in de lift. In 2005 waren er 73 cruiseschepen, maar sinds 2007 schommelt dat cijfer tussen 182 en 200 op jaarbasis. Twee of meer schepen die op hetzelfde moment aan de Rigakaai afgemeerd liggen, zullen de komende maanden geen uitzondering vormen in het Gentse havenbeeld.