Gestolen Renoir keert na 63 jaar naar museum terug

Ruim 60 jaar nadat het was gestolen, is het piepkleine schilderij "Paysage bord du Seine" van de Franse impressionist Pierre-Auguste Renoir naar het Baltimore Museum of Art in de VS teruggekeerd. Daarmee is een einde gekomen aan een juridische strijd die twee jaar geleden losbarstte toen het schilderij plots weer opdook.

Renoir schilderde "Paysage bord du Seine" in 1879 op een zakdoek die hij naar verluidt van zijn minnares had gekregen. De Amerikaanse kunstverzamelaar Saidie May kocht het schilderij in Parijs in 1925 en leende het uit aan het Baltimore Museum of Art. Daar werd het in 1951 gestolen. Meer dan 60 jaar bleef het spoorloos, tot het in 2012 plots weer opdook. Een vrouw uit Virginia beweerde dat ze het voor amper 7 dollar op een rommelmarkt had gekocht, een verhaal dat van meet af aan in twijfel werd getrokken.

Wat volgde was een bitse juridische strijd tussen de vrouw, de verzekeringsonderneming die het museum destijds een schadevergoeding betaalde, de FBI en de nabestaanden van Saidie May. Op basis van oude documenten uit het museumarchief, besliste een federale rechter echter dat het doek in het Baltimore Museum of Art thuishoorde.

Hoewel het schilderij amper 14 bij 23 meet, wordt het toch het pronkstuk van de tentoonstelling "The Renoir Returns" die komende zondag de deuren opent.

AP2014