Homofobe moordenaar schuldig bevonden

In Luik is een moordenaar schuldig bevonden, met homofobie als verzwarende omstandigheid. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) had zich burgerlijke partij gesteld precies omdat de dader opzettelijk een homofiel slachtoffer gekozen had. Hij had de man opgezocht in een park waar veel homo's komen, omdat hij zich wou wreken omdat hij als kind door een homo zou zijn misbruikt.

Het was de eerste assisenzaak waarin wordt gebruikgemaakt van de wet die homofobie als verzwarende omstandigheid toelaat.

De beschuldigde koos er voor zich niet te verdedigen en legde volledige bekentenissen af. Hij wilde zijn assisenproces niet bijwonen, en wilde terugkeren naar zijn gevangeniscel, maar het hof ging niet in op die vraag en verplichtte hem toch aanwezig te zijn op zijn proces. De man had zijn eigen advocaten gevraagd niet te pleiten over de schuldvraag.

"Het arrest van het hof van assisen geeft ook een boodschap aan de gehele samenleving", aldus het CGKR in een reactie op de uitspraak. "De samenleving kan immers niet aanvaarden dat er iemand slachtoffer zou worden van geweld, pesterijen, slagen, doodslag of moord omwille van zijn of haar identiteit: zijn of haar origine, huidskleur, seksuele geaardheid, handicap, geloof".

"Het Centrum voelt zich door deze uitspraak van het hof van assisen gesterkt om zijn werk van informeren, sensibiliseren en vormen van de verschillende actoren uit de openbare en juridische wereld of uit het verenigingsleven verder te zetten. En dit om misdaden en misdrijven te voorkomen indien mogelijk, of te vervolgen indien nodig", benadrukt Jozef De Witte, directeur van het Centrum.

Voorzitter Dominique Gérard kondigde nog aan dat de debatten over de strafmaat vrijdag om 9 uur beginnen.