Luchthaven Maastricht dreigt passagiersvluchten te schrappen

De Nederlandse provincie Limburg wil de noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) tijdelijk overnemen. Binnen twee jaar moet dan een definitieve overnamekandidaat gevonden zijn. Zo niet dreigt de luchthaven in de toekomst enkel nog vrachtvluchten uit te voeren. De totale kosten voor provincie en regio bedragen 51 miljoen euro.

Om een faillissement van het vliegveld te voorkomen, beslissen de provinciale staten in mei of MAA voor 1 euro wordt overgenomen van de huidige eigenaar, Omniport/Dura Vermeer. Tien jaar lang investeert de provincie dan in totaal 45 miljoen euro in het vliegveld. De provincie hoopt dat de Nederlandse staat ook 10 miljoen bijdraagt. Verder trekken Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Beek samen nog 6 miljoen euro uit.

MAA zal worden opgesplitst in een luchthaven- en een vastgoedbedrijf. De provincie wil op termijn het vastgoed van MAA, waaronder 180 hectare grond, verkopen. Als binnen twee jaar geen overnamekandidaat voor de luchthaven is gevonden, wil de provincie de passagiersvluchten schrappen om financiële risico's te verminderen.

Volgens de provincie werkten in 2013 ruim 1.500 mensen op de luchthaven en droeg MAA vorig jaar zowat 100 miljoen euro bij aan het bruto regionaal product van Limburg. Tien procent van de Limburgse bedrijven profiteert van MAA.