Medaille Nobelprijs brengt meer op dan verwacht

In de VS is de medaille van de Nobelprijs voor de Vrede geveild voor een onverwacht hoog bedrag. De waarde werd geschat tussen de 35.000 en 70.000 euro maar de de hoogste bieder was bereid er uiteindelijk 844.000 euro voor neer te tellen.
AP2014

De winnaar is een Aziatische verzamelaar die anoniem wil blijven. Het is nog maar de tweede Nobelprijs voor de Vrede die wordt geveild. De eerste werd verkocht in 1985, en bracht 12.300 euro op.

De medaille was in 1935 uitgereikt aan de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken Carlos Saavedra Lamas. Hij werd toen beloond voor de belangrijke rol die hij speelde bij de beëindiging van de bloedige Chaco-oorlog in Zuid-Amerika. Hij was de eerste persoon van buiten de VS of Europa die de prijs mocht ontvangen.

Na het overlijden van Saavedra Lamas in 1959, kwam de medaille in de handen van een pandjesbaas terecht. Daarna kon een verzamelaar het van hem op de kop tikken. Na die laatste zijn dood besloot zijn familie de collectie te verkopen.