Meester-oplichter vraagt vrijlating wegens gezondheidsprobleem

De Brusselse raadkamer spreekt zich vrijdag in de loop van de namiddag uit over de verdere aanhouding van de miljoenenoplichter, de man die tientallen mensen zou hebben opgelicht met valse beleggingen. Zijn advocaat, meester Alexandre Chateau, heeft om de vrijlating van zijn cliënt gevraagd omdat die met een ernstig gezondheidsprobleem zou kampen. Over de inhoud van het dossier wenste meester Chateau geen verklaringen af te leggen. "Mijn cliënt beseft wel dat hij zich voor verschillende aantijgingen zal moeten verantwoorden", zei de advocaat.

De man zou zich voorgedaan hebben als beleggingsspecialist en klanten geronseld hebben in gelovige milieus door zich uit te geven als een weeskind dat speciale relaties onderhield met aartsbisschop Leonard. Zo zou hij het vertrouwen gewonnen hebben van tientallen beleggers die via zijn bedrijf geld investeerden in een zogenaamd Luxemburgs fonds, Pegasius, dat stevige rendementen van 9 tot 25 procent beloofde.

Toen een van de investeerders in Pegasius zijn geld terug wilde, verdween de man met de noorderzon. Wekenlang was hij spoorloos, maar vorige week dinsdag kon de man opgepakt worden in Antwerpen. De onderzoeksrechter hield de man aan voor oplichting, witwassen en onwettig uitoefenen van de functie van financieel tussenpersoon.

Meester Chateau wenste niet te verduidelijken of zijn cliënt de aantijgingen ontkent dan wel bekentenissen heeft afgelegd, maar zei wel dat hij de vrijlating van zijn cliënt gevraagd had. "Hij kampt met sarcoïdose, een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen van het lichaam", zei de advocaat. "De leefomstandigheden in de gevangenis van Vorst zijn nefast voor die ziekte en hij kan er ook niet de aangepaste medische zorgen krijgen."