Mogen Franse jongeren binnenkort al op hun 15e autorijden?

De Franse nationale raad voor de verkeersveiligheid overweegt om jongeren vanaf de leeftijd van 15 jaar onder begeleiding met de wagen te laten rijden. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. Nu mogen Franse jongeren vanaf hun 16e onder begeleiding autorijden. De raad hoopt dat het extra jaar oefenen het aantal verkeersongevallen zal doen dalen maar het voorstel wordt op gemengde gevoelens onthaald.
AP2014

Volgens Le Figaro worden 18 procent van de verkeersongevallen veroorzaakt door bestuurders die nog maar net een rijbewijs hebben. Uit onderzoek blijkt echter dat jongeren die al op hun 16e leerden autorijden twee tot drie keer minder ongevallen veroorzaken dan andere jongeren.

Door de jongeren al vanaf 15 jaar achter het stuur toe te laten, kunnen ze een jaar langer oefenen, luidt het. Ze zouden zo 4.000 kilometer onder begeleiding kunnen rijden in plaats van 3.000 nu. Uit onderzoek zou blijken dat een jonge bestuurder zich pas na 3.500 kilometer op zijn gemak voelt en in staat is om correct te reageren op mogelijk gevaar.

Ook Zweden verlaagde onlangs de minimumleeftijd waarop jongeren onder begeleiding mogen autorijden. Als gevolg daarvan daalde het aantal ongevallen bij jongeren met 20 procent. Desalniettemin stuit het voorstel om in Frankrijk hetzelfde te doen, op veel kritiek. Veel mensen vrezen dat jongeren op hun 15e nog niet over de nodige maturiteit beschikken om een auto te besturen.