Neen, dit is helemaal géén papegaai

Neen, neen en nog eens neen. Dit is echt geen papegaai, wat u en anderen ook mogen beweren. Wat is het dan wel? Een geverfde vrouw die een pose aanneemt, waardoor ze op een papegaai lijkt. Het is een nieuwe creatie van Johannes Stötter, een van 's werelds bekendste bodypainters.

Onze ogen en onze hersenen hebben de gewoonte om erg snel conclusies te trekken, daarom dat we er in eerste instantie van overtuigd zijn dat we een papegaai op een stok zien. "Dat herkenningsproces duurt slechts een tiende van een seconde, maar dat is voldoende om onze hersenen in de war te brengen", zegt neurobioloog Mark Changizi aan Discovery News.

Door het strategisch organiseren van een reeks patronen, afbeeldingen en kleuren, kunnen de hersenen iets zien dat er niet is. "En dat is dan wat men noemt een optische illusie", aldus Changizi.

Stötter doet ongeveer hetzelfde met zijn creaties. De gebruikte verf verzacht de harde lijnen van het lichaam en creëert schaduwen door de lichte en donkere kleuren die naast elkaar zijn geschilderd. De onnatuurlijke details - het gebogen been dat een vleugel voorstelt en de witte hand dat de bek moet vormen - worden door ons brein genegeerd, omdat de rest van de foto logisch is.

"Ik denk dat de meeste mensen zich niet realiseren dat dit een mens is", schrijft Stötter op zijn Facebookpagina. "Sommige van mijn beste vrienden proberen zelfs te achterhalen waarom ik in godsnaam een foto van een papegaai online heb gezet."

Stötten is met dit werk niet aan zijn proefstuk toe, zoals u onderaan kunt zien. "Mijn eerste verfexperiment deed ik in het jaar 2000, maar het was pas vijf jaar later dat ik op het idee kwam om menselijke lichamen te gebruiken", zei hij een tijdje geleden in Daily Mail. In 2012 wist de in Italië geboren kunstenaar wereldkampioen bodypainting te worden.

Johannes Stötter / Barcroft Media
Johannes Stötter / Barcroft Media

lees ook

    Meest gelezen