Peter Verlinden mag Rwanda wederom niet binnen

De ambassade van Rwanda heeft VRT-journalist Peter Verlinden opnieuw een visum geweigerd. Een reden hiervoor heeft hij niet gekregen. Verlinden is in het verleden al vaker kritisch geweest voor het regime van de Rwandese president Paul Kagame en mag het land sinds 2008 niet meer binnen. Nochtans deed hij de visumaanvraag deze keer in het kader van de officiële reis die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) binnenkort aan het Centraal-Afrikaanse land brengt.
BELGA/WAEM

Binnenkort brengen Reynders en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) een bezoek aan Rwanda naar aanleiding van de 20e verjaardag van het begin van de genocide die het land in 1994 teisterde. In het kader van deze officiële reis had Verlinden een visum aangevraagd om ter plekke verslag te kunnen uitbrengen.

De Rwandese ambassade heeft hem dit visum echter geweigerd, niet voor de eerste keer. Sinds 2008 mag Verlinden, die in het verleden vaak een kritische houding heeft aangenomen tegenover het regime van president Kagame, het land niet meer binnen, ook niet bij officiële aangelegenheden.

In een rapport opgesteld door 7 Rwandese parlementairen in februari 2013, komt zijn naam voor bij een lijst mensen die door Rwanda als "vijandig" tegenover het regime van Kagame worden beschouwd.