Poetin en Obama bellen over oplossing voor Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama hebben een uur lang getelefoneerd over een diplomatieke oplossing voor Oekraïne. Dat laat het Witte Huis weten.

Het was de Russische president die naar zijn Amerikaanse collega telefoneerde. Volgens het Witte Huis heeft Obama tijdens het gesprek Rusland aangespoord om een concreet en schriftelijk antwoord te bieden op het voorstel van de Verenigde Staten.

Eerder probeerde Obama Rusland al te overtuigen voor een diplomatieke oplossing waarbij internationale waarnemers moeten leiden tot de bescherming van de etnische Russen op de Krim. Bovendien zouden de Russische troepen zich moeten terugtrekken.

"President Obama benadrukte dat de Verenigde Staten nog steeds een diplomatieke oplossing wil in overleg met de regering van Oekraïne en ter ondersteuning van het Oekraïense volk om zo de crisis in het land op te lossen", klinkt het.

Daarnaast kwamen de twee president ook overeen dat de buitenlandministers van de Verenigde Staten en van Rusland elkaar gaan ontmoeten om verdere stappen te bespreken.