Politie houdt nationale infodag voor toekomstige sollicitanten

Morgen organiseert de politie in negen politiescholen, verspreid over heel België, een nationale informatiedag. De bedoeling van dit informatiemoment is om aan kandidaat-politieagenten een objectief beeld te geven van wat een job bij de politie effectief inhoudt. De federale politie verwacht zo'n 7.000 bezoekers, zegt Nathalie Adam van de federale politie.

Aan kandidaten voor de politieschool ontbreekt het in ieder geval niet. "Elk jaar zijn er tussen de 12.000 en de 14.000 kandidaten. Maar slechts 14 procent mag effectief aan de opleiding beginnen", zegt Nathalie Adam, diensthoofd rekrutering, selectie en opleiding bij de federale politie.

Dat veel kandidaten niet weten wat ze kunnen verwachten van de proeven, is een belangrijke oorzaak voor dit laag slaagpercentage. "Kandidaten hebben we genoeg. De bedoeling van deze nationale informatiedag is om de echt gemotiveerde mensen goed voor te bereiden op de proeven die hen te wachten staan."

Daarnaast hebben veel kandidaten een te rooskleurig beeld van het werk van een agent. "De meesten zien enkel de positieve aspecten van de job. Daarom geven agenten van de lokale politie uitleg over hun functie. Het is belangrijk dat de kandidaten een objectief beeld krijgen van een job bij de politie", aldus Adam.

Ter plaatse inschrijven voor de selectieproeven is niet mogelijk. "Maar de piek van inschrijvingen is de dagen na de informatiedag duidelijk merkbaar", besluit Nathalie Adam.