Premier Renzi biedt aan: luxewagens op eBay

De Italiaanse regering heeft enkele "niet-essentiële" dienstauto's op de veilingsite eBay gezet. Een initiatief van de Italiaanse premier Matteo Renzi, die daarmee niet alleen geld wil ophalen om de kas te spijzen, maar ook wil besparen op kosten voor onderhoud en rijden. Renzi is overigens niet aan zijn proefstuk toe, als burgemeester van Firenze liet hij al eens dienstwagens veilen.

Het is Matteo Renzi, sinds kort de nieuwe premier van Italië, duidelijk menens om te snoeien in de overtollige uitgaven van de Italiaanse overheid. Tegen 16 april wil hij maar liefst 151 niet-essentiële dienstwagens veilen. "Niet-essentieel", dat zijn wagens die niet meer gebruikt worden door de kabinetten of die "niet strikt noodzakelijk" zijn om regeringsfunctionarissen te vervoeren.

Het is de bedoeling om elke week 25 wagens van verschillende ministeries te koop aan te bieden op de veilingsite eBay. De eerste wagens werden gisteren te koop gezet, en het zijn wagens die passen in de categorie "luxe". Het gaat onder meer om een BMW 525 uit 2009 met 193.000 kilometers op de teller en een Alfa Romeo 166 uit 2007 (126.718 kilometer). Beide wagens deden eerder dienst voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De uiteindelijke kopers moeten de wagens zelf komen ophalen.

Worden later nog verwacht: tientallen andere BMW 525- Alfa Romeo 166- en Lancia Thesis-exemplaren. Komen ook nog in de aanbieding: een Jaguar S-Type-R, een Jaguar XF 3.0 L DS V6 Luxury, een Subaru Impreza, een Subaru Outback, een Maserati V8, acht exemplaren van de Maserati M129MS, veertien van de Alfa 159 en drie van de Volkswagen Phaeton. Geïnteresseerden kunnen het best de speciale eBay-pagina van de Italiaanse overheid in de gaten houden.

Het overaanbod aan luxewagens dat de Italiaanse overheid in haar wagenpark heeft zitten, is de Italiaanse bevolking al langer een doorn in het oog. Vooral omdat zij door de overheid via allerlei besparingsmaatregelen getroffen zijn en al zware offers hebben moeten brengen. De laatste vier jaar heeft de Italiaanse overheid haar wagenpark wel al met de helft ingekrompen, tot 6.200 exemplaren.

Renzi heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door zichzelf. Als burgemeester van Firenze liet hij al eens vier dienstwagens veilen. Niet iedereen is het echter eens met de verkoopplannen van de premier. Een parlementslid heeft al voorgesteld om de wagens aan agenten te geven ter vervanging voor oude politiewagens.