Stoltenberg wordt nieuwe secretaris-generaal NAVO

De Noorse oud-premier Jens Stoltenberg wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt de Deen Anders Fogh Rasmussen op. Dat heeft de NAVO zelf bevestigd.

Er circuleerden al langer geruchten dat de 55-jarige Stoltenberg de nieuwe secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zou worden. Die geruchten worden nu door de NAVO bevestigd. Eerder werd ook onze minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), genoemd voor de post.

Stoltenberg is een sociaaldemocraat en werd al op zijn 21 jaar gevraagd om staatssecretaris te worden in het kabinet van Gro Harlem Brundtland. Nadien werd hij minister van Economie en Energie en minister van Financiën. Hij was ook een tijdje fractieleider in het parlement en partijvoorzitter.

Tussen 2000 en 2001 en tussen 2005 en 2013 was hij premier van Noorwegen. Op 9 september verloor zijn centrumlinkse coalitie de parlementsverkiezingen. Niettemin bleef Stoltenberg kopman en voorzitter van de Arbeiderspartiet.

De Noor kreeg voor de topfunctie bij de NAVO de steun van de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië. Hij zal op 1 oktober de huidige secretaris-generaal Rasmussen opvolgen. Die feliciteerde zijn opvolger al via Twitter. "Ik ken Stoltenberg al vele jaren en het is de juiste man om de NAVO te leiden", klinkt het.

De benoeming van Stoltenberg valt op een moment dat de NAVO, die volgende maand 65 kaarsjes uitblaast, met de Oekraïense crisis voor nieuwe uitdagingen staat. In december staat de stopzetting van zijn gevechtsmissie in Afghanistan geprogrammeerd. Intussen wordt een -nog onzekere- opvolgingsmissie voorbereid voor de opleiding van Afghaanse veiligheidstroepen.