Telenet-topman John Porter krijgt minder loon dan voorganger

Het salaris van de CEO van Telenet, de Australiër John Porter, ligt een stuk lager dan dat van zijn voorganger Duco Sickinghe, zo blijkt uit het jaarverslag van Telenet. Porter staat sinds april aan het hoofd van het Mechelse telecombedrijf.

De Nederlander Sickinghe kreeg in 2012, het laatste volledige jaar dat hij voor Telenet werkte, een vaste vergoeding van 765.000 euro plus een variabele vergoeding van 841.500 euro. Samengeteld is dat ruim 1,6 miljoen euro. Het remuneratiecomité van Telenet stelt voor om Porter dit jaar 630.000 euro vast loon te geven en een variabele bonus die geplafonneerd is op 630.000 euro. Hij krijgt dus maximaal 1,26 miljoen euro gestort voor 2014.

Porter, die het statuut van expat heeft, kan wel rekenen op een stevig pakket voordelen in natura. Voor de negen maanden die hij vorig jaar bij Telenet was, kreeg hij bovenop zijn loon van 945.000 euro (vast plus bonus) al een reeks voordelen in natura ter waarde van 393.204 euro. Daarin zitten verzekeringen, een bedrijfswagen, schoolgelden voor zijn kinderen, reiskostenvergoedingen en verblijfskostenvergoedingen. Sickinghe kreeg in 2012 maar 71.349 euro aan voordelen in natura. Net als Sickinghe krijgt Porter ook aandelenopties.

Sickinghe ontving volgens het jaarverslag in 2013 nog een vaste vergoeding van bijna 1,4 miljoen euro, waarin drie maanden loon zit en een "consultancyvergoeding" voor de zes maanden waarin de Nederlander Telenet nog heeft bijgestaan na zijn aftreden. Daarnaast kreeg hij nog een variabele vergoeding van 210.375 euro. Er werd ook 22.137 euro in zijn groepsverzekering gestort en hij kreeg voordelen in natura ter waarde van 26.285 euro.

Sickinghe stapte op nadat de relatie met hoofdaandeelhouder Liberty Global was vertroebeld, na de mislukte poging van de Amerikanen om Telenet volledig in te lijven. Zijn opvolger John Porter was eerder aan de slag bij Austar United Communications, een Australische dochteronderneming van Liberty Global.