Vanaf 1 april Brussels gewestelijk parkeerplan in Elsene

Het Brusselse gewestelijk parkeerplan treedt op 1 april in werking in de gemeente Elsene. Dat meldt de gemeente vandaag in een persbericht. Het is daarmee de tweede Brusselse gemeente die zich aanpast, na Sint-Agatha-Berchem. De overige 17 gemeenten hebben uitstel gevraagd en gekregen tot september.

Elsene is de tweede Brusselse gemeente die het nieuwe parkeerbeleid invoert. Normaal gezien moesten alle gemeenten dat doen tegen 1 januari van dit jaar. Enkel Sint-Agatha-Berchem deed het volgens het boekje, de andere gemeenten vroegen uitstel. Zij kregen van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) en de Brusselse regering de tijd tot 1 september. Tegen dan moeten overal in Brussel dezelfde tarieven en zones gelden. Tegen uiterlijk 16 september moeten de gemeenten ook een parkeeractieplan opstellen en goedkeuren.

Met het gewestelijk parkeerplan wil het gewest alle parkeerreglementen, tarieven en zones op elkaar afstemmen. Vanaf 1 april zal daardoor in Elsene onder meer de tweede parkeerkaart duurder worden en het halvedagtarief zal 's ochtends en 's avonds 25 euro kosten.

De oranje zone wordt een grijze zone en daar geldt een maximale parkeerduur van 4,5 uur, waarvan het eerste kwartier gratis. De blauwe zone blijft ongewijzigd met twee uur gratis parkeren met een parkeerschijf. De rode zone is betalend tussen 9 en 20.30 uur, met tarieven van 0,50 euro voor een halfuur en 5 euro voor twee uur. Wie de regels in een zone niet naleeft, ontvangt een forfaitaire retributie van 25 euro per periode van 4,5 uur.