VS geeft 1 miljard dollar aan Oekraïne

Het Amerikaanse Congres heeft gisteren met ruime meerderheid ingestemd met het vrijmaken van 1 miljard dollar aan kredietgaranties voor Oekraïne. De hulp komt bovenop de IMF-steun van 14 tot 18 miljard dollar die al werd aangekondigd.
ANDREAS SOLARO

De kredietgaranties werden met 98 stemmen tegen 2 goedgekeurd in de Amerikaanse Senaat, en met 399 tegen 9 in het Huis van Afgevaardigden. De maatregel moet nu enkel nog ondertekend worden door president Barack Obama.

De kredietgaranties moeten de meest kwetsbare Oekraïners beschermen tegen lagere energiesubsidies, na de prijsverhoging door het Russische gasbedrijf Gazprom. Het IMF bood Oekraïne donderdag tussen 14 en 18 miljard dollar leningen aan, verspreid over twee jaar. Die moeten het land van de financiële ondergang redden na maanden van onrust die leidde tot de aanhechting van het schiereiland Krim bij Rusland. De Oekraïense regering is onderhandelingen gestart over een reeks hervormingen in ruil voor de steun.

Interim-premier Arseni Jatsenjoek kondigde onder meer al de schrapping aan van 24.000 jobs bij de openbare sector en een verhoging met 50 procent van de gasprijs. Zonder dergelijke hervormingen kan de Oekraïense economie het komende jaar met 10 procent krimpen, zei Jatsenjoek. Hij erkende dat Oekraïne op de rand staat van "financieel en economisch bankroet".