Zes miljoen Amerikanen schrijven zich in voor Obamacare

In de Verenigde Staten hebben zich al zes miljoen mensen ingeschreven voor de verplichte ziekteverzekering, ook wel Obamacare genoemd. De lancering van de ziekteverzekering in oktober werd gehinderd door zware technische problemen waardoor Obama zwaar onder vuur kwam te liggen. De deadline voor inschrijving is nu met twee weken verlengd zodat het minimumaantal van 7 miljoen deelnemers wellicht zal worden gehaald.

President Barack Obama maakte het cijfer van zes miljoen zelf bekend tijdens een telefonische vergadering met medestanders vanuit Italië. Hij riep de vrijwilligers op om de komende dagen nog een extra inspanning te leveren en "geen middel onbeproefd te laten" om nog zoveel mogelijk mensen te bereiken.

De inschrijvingen zouden normaal maandag worden afgesloten maar die datum is met twee weken opgeschoven. Verwacht wordt dat het getal van zeven miljoen inschrijvingen daardoor alsnog zal worden bereikt. Dat getal is vereist voor een optimale werking van het systeem.

De bedoeling van de zorgverzekering is om de 48 miljoen Amerikanen te bereiken die geen ziekteverzekering hebben via hun werkgever of de overheid en die zich ook geen dure privéverzekering kunnen veroorloven. De ziekteverzekering moet de groeiende kosten in de gezondheidszorg een halt toeroepen. Wie na de afsluitingsdatum geen ziekteverzekering heeft, riskeert een boete.

Obamacare, officieel de Patient Protection and Affordable Care Act, ondervond bij de lancering in oktober vorig jaar zware technische problemen waardoor heel wat Amerikanen afhaakten. Het was koren op de molen van de Republikeinen, die felle gekant zijn tegen het systeem. Zij zien Obamacare als een ongepaste inmenging van de overheid in de gezondheidsindustrie en een inbreuk op de persoonlijke vrijheid.

ANDREAS SOLARO

De verplichte ziekteverzekering blijft dan ook heel onpopulair. Een op de twee Amerikanen is tegen. Volgens VRT-correspondent Tom Vande Weghe echter zijn er ook uitzonderingen.

"Ik ben net terug van enkele reportages in de zuidelijke staat Kentucky, zowat de meest ongezonde staat van Amerika, en daar is Obamacare nu al een groot succes. Zij het onder een andere naam." Het is een opsteker voor de Democraten. Zij vrezen om bij de parlementsverkiezingen in november afgerekend te worden op het al dan niet slagen van deze historische hervorming van de gezondheidszorg.