"Afronding eurocenten is onwerkbaar"

Niet alle handelaars zijn tevreden met de mogelijkheid om prijzen af te ronden. Comeos, de federatie van winkelketens, en het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ) zijn tegen het afronden van eurocenten. De ministerraad keurde gisteren het wetsontwerp goed dat de afronding van cashbetalingen tot op 5 eurocent toelaat. De afronding geldt dus niet voor elektronische betalingen.

Volgens de nieuwe regeling mogen prijzen naar boven of beneden worden afgerond om de muntjes van 1 of 2 eurocent te vermijden. Maar de afronding kan enkel toegepast worden bij cashbetalingen, wie met de kaart of met maaltijdcheques betaalt, krijgt die afronding dus niet.

"Die opdeling is onwerkbaar", zegt Peter Vandenberghe van Comeos."De klanten kunnen dus kiezen om 1 of twee cent te winnen of verliezen. Maar voor de handelaar is die keuze er niet. En dat is oneerlijk". 

"We hopen dat het parlement een beetje meer gezond verstand heeft dan de regering", stelt Vandenberghe. "Zodat het voorstel daar wordt geamendeerd of wordt teruggestuurd".