"FBI wilde Boston-bommenlegger inlijven als informant"

De FBI heeft Tamerlan Tsarnaev, de oudste van de bommenleggers op de marathon van Boston vorig jaar, destijds benaderd om informant te worden in Tsjetsjeense moslimmilieus. Dat hebben althans de advocaten van diens nog levende broer Djokhar gezegd.
AP2013
Tamerlan Tsarnaev (l) werd doodgeschoten door de politie.

Over de Tsarnaev-broers ging een tijdje geleden al het gerucht dat ze FBI-informanten zouden zijn geweest. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft dat steeds ontkend, maar zou het niettemin overwogen hebben.

De 26-jarige Tamerlan kwam om bij de klopjacht van drie dagen, na de dubbele aanslag van 15 april 2013. Twee zelfgemaakte bommen maakten toen drie dodelijke slachtoffers en 264 gewonden. Het proces van zijn 19-jarige broer Djokhar begint dit najaar, op 3 november.

Zijn advocaten vroegen de FBI vrijdag alle documenten aan justitie door te spelen over eventuele contacten tussen de FBI en Tamerlan. "We vragen dat op basis van onze overtuiging dat die contacten deel uitmaken van de feiten die de daden van Tamerlan hebben veroorzaakt", argumenteren ze.

Volgens de advocaten ondervroeg de FBI Tamerlan over zijn opzoekingen op internet, waarna ze hem voorstelden informant te worden. "We hebben redenen om te denken dat Tamerlan de ontmoetingen en gesprekken met de FBI slecht geïnterpreteerd heeft en dat hij dacht dat ze druk op hem wilden uitoefenen. Dat heeft zijn stress en paranoïa verhoogt", luidt het nog.