"Folterpraktijken schering en inslag in Egyptische gevangenissen"

Gedetineerden in Egyptische gevangenissen zijn geregeld het slachtoffer van afranselingen, seksueel misbruik en elektroshocks. Ook tieners worden daarbij niet gespaard, zo blijkt uit getuigenissen die de Britse omroep BBC vergaarde bij mensen die de gevangenis konden verlaten. Het Egyptische regime heeft sinds juli vorig jaar naar schatting 20.000 mensen opgepakt.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Sinds enige tijd worden de gevangenen weer vrijgelaten uit gevangenissen en politiecellen. Velen zijn bang, maar enkelen spreken toch vrijuit over wat ze meemaakten. Hun getuigenissen zijn hallucinant, zo vertellen de BBC-journalisten.

Ze brengen onder meer het verhaal van een 15-jarige jongen in de provincie Sharqiya die weigerde om zijn gsm af te geven aan een bende straatjongeren. Uit wraak verklikten die hem bij de politie en vertelden ze dat hij een islamitisch straatprotest had gefilmd. De jongen werd meer dan een maand in een nabijgelegen politiestation gefolterd, onder meer door elektrocutie. Enkele jonge vrouwen getuigen ook over seksuele intimidatie.

Egyptische regime ontkent met klem

Volgens het Arabische Netwerk voor Mensenrechteninformatie wordt er opnieuw systematisch gefolterd in Egyptische gevangenissen. "Het is een terugkeer naar de tijd van Moebarak."

Het Egyptische regime ontkent de aantijgingen met klem. "Misschien zijn er wel gevallen van misdragingen door de politie maar die gaan zeker niet tot het niveau van foltering", luidt het.

Volgens Amnesty International echter, neemt de overheid de berichten over foltering niet serieus en worden de daders dan ook niet gestraft. Waarnemers vrezen dat de situatie nog zal kunnen verslechteren als de voormalige legerchef al-Sisi na de presidentsverkiezingen aan de macht komt.