"Ik ben bereid om de Antwerpse Zoo over te nemen"

Eric Domb, de directeur van Pairi Daiza, zegt dat hij bereid is om de Zoo van Antwerpen en Planckendael over te nemen. Hij doet dat in een interview met De Standaard, waarin hij opnieuw uithaalt naar de volgens hem "onwettige" subsidies die de Vlaamse dierentuinen zouden krijgen.
Pairi Daiza-topman Eric Domb.

Volgens Domb zijn de subsidies van de Vlaamse overheid voor de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), die de Zoo en Planckendael beheert, illegaal. De Pairi Daiza-topman zei dat begin deze week al en in het interview met De Standaard maakt hij duidelijk dat het hem menens is. Al zal een eventuele klacht bij Europa er niet komen de eerste maanden.

"Ik wacht tot na de verkiezingen. Geert Bourgeois (N-VA, de bevoegde Vlaamse minister, red.) ging zijn juristen laten onderzoeken of mijn kritiek gefundeerd is. Ik hoop dat de nieuwe regering een eerbare oplossing vindt voor beide partijen. Ik hoop oprecht dat dit dossier niet bij de Europese Commissie hoeft te belanden, want dan dreigt Antwerpen 70 miljoen euro subsidie te moeten terugbetalen. Ik wil de Zoo noch het personeel treffen. Al wat ik vraag, is dat vanaf 2016 de onrechtmatige subsidiëring ophoudt", zegt Domb.

De topman van het Waalse dierenpark zegt dat hij zelfs kandidaat is om de Zoo en Planckendael over te nemen. "Dat is geen bluf. Ik ben bereid om te bewijzen dat ik die dierenparken kan runnen zonder onwettelijke subsidies. Als het hier in Henegouwen, in the middle of nowhere, lukt om de beste zoo van de Benelux uit te bouwen, die bovendien financieel autonoom is en dividend uitbetaalt, dan moet dat toch ook in een metropool mogelijk zijn? De zoo van Wenen is even klein en lokt bijna 2,5 miljoen bezoekers per jaar, veel meer dan Antwerpen en Planckendael samen."

Domb is ten slotte niet te spreken over het optreden van N-VA-voorzitter Bart De Wever als panda op de Nacht van Vlaamse Televisiesterren. "Zo'n optreden bestendigt de flagrante leugen dat Pairi Daiza het product is van vriendjespolitiek en belastinggeld in de achtertuin van Elio Di Rupo (PS). Alsof een Waal niet in staat zou zijn een autonoom bedrijf te creëren."