"NSA onderschepte meer dan 300 berichten over Angela Merkel"

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft meer dan 300 berichten over de Duitse bondskanselier Angela Merkel onderschept en verzameld in een database. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op zijn website op basis van geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Der Spiegel, dat al langer het Amerikaanse spionageschandaal onderzoekt, bracht in oktober vorig jaar uit dat het gsm-verkeer van Angela Merkel afgeluisterd werd door de NSA. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen beide bondgenoten.

Het Duitse magazine pakt nu uit met een nieuw document (zie foto onderaan). Dat dateert uit 2009 en is, net als bij de vorige onthullingen, afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. Het gaat om een lijst van 122 staats- en regeringsleiders die door de NSA systematisch gecontroleerd werden.

Naast Merkel staan ook onder meer de voormalige Oekraïense premier Julia Timoshenko en de Syrische dictator Bashar al-Assad op de lijst. De afkorting "TKB" op het document staat voor "Target knowledge base", wat door Der Spiegel omschreven wordt als de centrale databank van individuele doelwitten van de NSA.

"Nymrod" is dan weer de naam van een zoeksysteem van de NSA dat zoekt in geheime rapporten, telefoongesprekken en onderschepte communicatie. Volgens het uitgelekte document waren er op dat moment meer dan 300 berichten te vinden over Merkel in de databank.

De nieuwe onthullingen doen vermoeden dat het bespioneren van Merkel verder ging dan aanvankelijk gedacht. De Duitse regering heeft nog niet gereageerd.