Aanslag op hoofdkwartier Afghaanse verkiezingscommissie

Gewapende mannen hebben zaterdag het hoofdkwartier van de Afghaanse onafhankelijke verkiezingscommissie in hoofdstad Kaboel aangevallen. Dat melden de autoriteiten. Er vonden eerst ontploffingen plaats, gevolgd door een schietpartij. De aanslag werd opgeëist door de taliban. Op 5 april vindt in het land de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats.

"Drie of vier aanvallers hadden een gebouw naast de het hoofdkwartier van de verkiezingscommissie bezet en beschoten de hoofdzetel", aldus een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De woordvoerder van de commissie bevestigt de aanval. "We hebben ook twee ontploffingen gehoord", zei hij. De aanslag werd opgeëist door de taliban, die verklaarde dat een zelfmoordterrorist een autobom deed ontploffen voor de ingang waarna gewapende mannen het gebouw bestormden.

De aanval gebeurt één week voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het land. Dan wordt een opvolger verkozen voor Hamid Karzaï, die wettelijk gezien geen derde termijn als president mag opnemen.

Tijdens de verkiezingscampagne hebben de taliban, die gezworen hebben al hun middelen in te zetten om de verkiezingen te verstoren, al verschillende aanvallen gepleegd. Vrijdag kwamen in Kaboel nog twee mensen om het leven bij een aanval van islamistische rebellen op een gebouw van een een Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie.