Aantal ongevallen met motorrijders gedaald

Er waren vorig jaar minder ongevallen met motorrijders maar het aantal dodelijke slachtoffers is wel toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Op verschillende plekken in Vlaanderen kunnen motorrijders vandaag en morgen een gratis rijvaardigheidstest afleggen tijdens het zogenoemde opstartweekend.

Vorig jaar is het aantal ongevallen met motorrijders met bijna zes procent gedaald. In 2013 waren er 1.632 letselongevallen met motorrijders tegenover 1.730 in 2012. Het aantal gewonde motorrijders daalde met bijna zeven procent. Er waren 1.507 gewonden vorig jaar tegenover 1.618 in 2012.

Opvallend is wel dat het aantal dodelijke slachtoffers toenam. In 2013 stierven er 54 motorrijders tegenover 38 in het jaar ervoor. 2012 was wel een jaar waarin relatief weinig dodelijke slachtoffers vielen want in 2009 stierven nog 70 motorfietsers in het verkeer.

De motorrijders die het slachtoffer worden van een verkeersongeval bevinden zich in alle leeftijdscategorieën. Het grootste aantal dode en zwaargewonde motorrijders situeert zich in de leeftijdsgroepen 25 tot 39 jaar en 40 tot 64 jaar. Na de leeftijd van 65 jaar is er een sterke afname van het aantal ongevallen en slachtoffers onder de motorrijders merkbaar.

Uit eerdere analyses is gebleken dat vooral mannen het slachtoffer zijn van verkeersongevallen met motorfietsen, dat de ongevallen vooral in de periode van maart tot september gebeuren, vaker overdag dan 's nachts en veel meer in het weekend dan in de week.

De grootste oorzaak van motorongevallen zijn menselijke fouten. Het gaat dan vooral om inschattingsfouten zowel van motorrijders zelf of van de andere weggebruikers.